Fredrik Støle

happy couple unloading automobile while moving apartment in summer day

Hvorfor flytte pengene mine?

Over tid har jeg prøvd å forenkle fondsinvesteringene mine, hvor jeg burde i teorien samle alt i et globalt indeksfond, men som mange andre syns det er litt gøy å prøve andre fond.
Jeg skrev mer om dette i et tidligere blogginnlegg: 002 – Mine verdipapirer 2023.

Målet for fondsinvesteringene mine har alltid vært å være en «hands off» teoretisk beste investering med lavest mulige kostnader hvor jeg skal slippe å gjøre valg som potensiellt taper meg pengene mine ved kjøp/salg/bytter av fond.

I lang tid var i KLP Aksjeglobal Indeks P det billigste globale indeksfondet som investorer med under 10mill, men når Kron Indeks Global senket prisene sine til kunder som også ikke hadde en Akademikerne Pluss avtale og endret sin investeringsstrategi i fondet som er mer i tråd med de andre globale indeksene og min personlige filosofi ble dette objektivt det beste valget for meg (Du kan lese om det i Andelseiermøtes referat her).

Jeg har lenge i podcasten min promotert Kron Indeks Global fordi jeg genuint mener det er det beste indeksfondet for de aller fleste, men samtidig føltes litt rart også når ikke pengene mine har ligget der. Det er nok noe jeg kjenner på selv mest, men viktig for meg at mine handlinger og ord også er på linje, så det var på tide å gjøre denne flytten for mine pengers skyld men og sinnsro.

hands animal zoo black

Hva tenkte jeg på?

KLP var fristende også fordi om du har mer enn 10 mill investert kan du investere i KLP AksjeGlobal Indeks S som er etter min kunnskap det billigste indeksfondet for Norske investorer som kan være i en ASK. Men etter jeg sluttet i primærjobben min er det nok ganske mange år før jeg oppnår 10mill.

Det andre som har holdt meg litt tilbake er at hos KLP hadde jeg majoriteten av pengene i KLP Aksjeglobal Indeks P, men hadde også penger hos KLP Aksjeglobal Small Cap Indeks P, KLP AksjeFremvoksende markeder Indeks P og KLP AksjeAsia Indeks P. Grunnen til jeg ønsket disse er at et enkelt globalt indeksfond tar ikke med seg mindre selskaper som jeg også ønsket en svak spredning mot, så hvis jeg skulle flytte ASK’en min fra KLP til Kron måtte jeg selge meg ut alle KLP fondene og velge en allokering hos Kron.

En ting Kron gjør bra er å gjøre ting simpelt, men på den måten kan man også miste litt kontroll. Hos Kron kan du velge en allokering i ASK’en din, så når du investerer penger blir de fordelt på allokeringen du har valgt i stedet for å kjøpe opp akkurat fondene du ønkser osv. Dette er egentlig en veldig bra ting, noe jeg syns er et bra valg for Kron! Men, for mine andre mindre fond ønsket jeg ikke å binde meg til en bestemt fordeling innad i en ASK hos Kron.

1. Fra KLP til Kron:
Alle pengene jeg hadde hos KLP i de ulike fondene ble flyttet til Kron i fondet Kron Indeks Global som var ca 1.255.000,-

2. Byttet fondsplatform for ASet fra DnB til Kron:
Pengene jeg hadde investert i AS’et mitt var i KLP Aksjeglobal Indeks P hos DnB som var ca 220.000,-
Jeg solgte meg ut av fondet og investerte 260.000,- (40.000,- mer enn jeg solgte meg ut for) hos Kron i Kron Indeks Global.

3. Solgt meg ut av fond hos Nordnett:
Kvittet meg med Odin Eiendom C (ca 62.000), Odin Sverige C (ca 78.000,-) og BGF World Gold A2 (ca 50.000,-) tilsvarende totalt utgjorde ca 191.000,-

4. Reinvesterte hos Nordnett:
Kjøpte opp i iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (ca 98.000,-), iShares MSCI India UCTS ETF USD (ca 61.000,-) og Xtrackers MSCI Taiwan UCITS ETF 1C (ca 36.000,-)

Selv om «bare» 64% av beholdningen er i Kron Indeks Global er det flere av fondene som matcher innholdet. Storebrand Global Indeks og Nordnet Global Indeks som ligger i IPSen er rene globale indeksfond de også.

Nordnet USA Indeks og iShares Core S&P 500 er USA baserte fond som ikke speiler verdensindeksen, men de har mye av samme innhold siden verden er tungt vektet mot USA i disse dager. Så de speiler mye av dagens avkastning, det dumme med dette er at om verdensbildet endrer seg og en annen stor økonomi tar over blir ikke pengene i disse fondene over til de nye landene som de globale indeksene gjør, men forblir i USA. Dette gjør til at jeg må gjøre et aktivt valg med disse pengene som egentlig åpner opp for at jeg gjør et dårlig valg.

iShares MSCI World Small Cap er også en verdensindeks, men fokuserer på mindre selskaper. Dette gjør til at man får litt bredere dekning enn bare den globale indeksen, skaper mer volatilitet (svingninger) noe jeg anser som bra mens jeg bygger opp formuen min.

Hvis man teller alle disse som kvasi globale indekser så vil alt dette tilsammen utgjør ca 94% av porteføljen min er i «globale indekser», selv om det kanskje visuelt kan se mer splittet ut.

man in black hoodie sitting on bench near green trees

Avsluttende tanker

Siden jeg flyttet alt fra KLP til Kron og fortsatt hadde lyst å være investert i en del asiatiske land + Small Cap ble dette også en katalysator for å kvitte meg med fond som egentlig ikke hørte hjemme i min portefølje som Odin Eiendom C, Odin Sverige C og BGF World Gold A2 som tidligere var kjøpt på feil grunnlag. Odin Eiendom ble kjøpt for å følge med på prisen til fondet i forhold til boligmarkedet, men dette kan jeg se på uten å eie det. Odin Sverige kjøpte jeg bare pga tallene det hadde i en periode, som er en forferdelig investeringsstrategi. BGF World gold ble kjøpt fordi mange investorer bruker gull som en «hedge» mot markedsfall og litt for å lære. Men siden min portefølje ikke har behov for stabilitet siden jeg ikke skal ta ut penger er målet mitt høyest mulig avkastning, med det i tankene har ikke gull noen plass her.

iShares MSCI World Small Cap er en ETF jeg veldig ønsker å inkludere, ettersom jeg også ønsker å eksponere meg mog mindre selskaper som har muligheten til å vokse stort.

iShares MSCI India og Xtrackers MSCI Taiwan er litt mindre gjennomtenkte kjøp, ettersom jeg fant ikke et fond eller ETF som dekker Asia på en måte jeg ønsket, så muligheten for å bytte disse ut i fremtiden skal jeg ikke se bort i fra.

Vurderer også om jeg skal flytte pengene fra Nordnet også over til Kron eller i en ETF som speiler verdensindeksen. Som jeg nevnte over tvinger det meg å ta et standpunkt om USA ikke blir en verdensledende makt lengre og om andre land i Asia blir mer dominerende enn India og Taiwan, selv om Taiwan fondet strekker seg litt utenfor.

For IPSen min hos Nordnett, tankene jeg har lekt med er å investere de pengene i Nordnet Global Indeks 125 som er et giret globalt indeksfond. Fondet tar opp gjeld for å investere mer penger. Investerer du 1.000,- får du avkastningen eller tapet som om du investerte 1.250,- Det har 0,39% i gebyrer men man får i teorien 25% høyere avkastning. Jeg har ikke bestemt meg om dette er noe jeg skal prøve meg på eller å flytte disse pengene til Kron også.
Jeg tenker at dagens innhold som er USA, Teknologi og Global ikke er veien å gå, grunnen til at det er ulike fond er mest for gøy for å se hvordan et fond som «får stå i ro» vokser, siden IPS innskuddet fra ulike år var i forskjellige fond, en morsom men dårlig investeringsstrategi.

EPKen hos Storebrand er det beste jeg har tilgang til pga Avtalen NITO har med Storebrand som gir tilgang til Storebrand Global Indeks for 0,13% (0,02% billigere enn Kron Indeks Global). Skulle disse forutsettningene endre seg flytter jeg nok også disse pengene til Kron.

Du kan også se at in IPS og EPK utgjør ca 17% av beholdningen som er under tommelfingerregelen som sier den burde være under 30% for meg som jeg skriver mer om i innlegget: 007 – IPS, doble pensjonspengene dine! noe som betyr at jeg bare kan fortsette å kaste penger inn i IPS i årene som kommer.